1837
Istoria Colegiului National „Coriolan Brediceanu” incepe in anul 1837, la data de 9 octombrie avand loc festivitatile de deschidere a primului gimnaziu din oras, intr-o cladire construita prin contributia cetatenilor, pe „un teren de 170 stanjeni patrati pe partea germana a orasului, la capatul podului”.
Dupa inabusirea revolutiei de la 1848, cursurile gimnaziului lugojean vor fi suspendate in anii 1851-1856, perioada in care cladirea liceului a fost folosita ca spital militar.
In toamna anului 1856 se redeschide clasa I gimnaziala, iar in anii urmatori si celelalte clase, trecandu-se la limba germana, ca limba oficiala. Predarea se face pe specialitati, fiind adusi profesori din alte regiuni ale imperiului. Școala are caracter de gimnaziu public, introducandu-se si limba populatiei majoritare, la inceput ca studiu facultativ, apoi obligatoriu pentru elevii romani.
Presa interbelica relateaza despre multe activitati cultural-artistice organizate de elevii Liceului „Coriolan Brediceanu”, printre acestea Festivalul datinelor de Craciun, serbarile „de fine de an”, expozitii de desene si pictura. De asemenea, pentru concursul de coruri si dansuri al Societatii „Tinerimea Romana” din aprilie 1938, Liceul de baieti „Coriolan Brediceanu” si Liceul de fete „Iulia Hasdeu” si-au reunit fortele intr-un cor compus din 110 persoane si o formatie de dansuri populare; elevii si elevele din Lugoj au participat si la concursul de costume, concurand si la „Romana, Istorie, Religie si Strajerie”.
In anii interbelici, Liceul „Coriolan Brediceanu” si-a castigat un mare prestigiu, atat prin rezultatele foarte bune obtinute de elevi la bacalaureat si la diverse concursuri, cat si prin activitati culturale sustinute in oras.
În anii 1960, liceul se va numi Liceul Nr. 1, la finalul acestei perioade reluandu-si numele care l-a consacrat: Liceul „Coriolan Brediceanu”. În 1977, prin decret, este transformat in Liceul Industrial „Coriolan Brediceanu”, patronat de Întreprinderea de Utilaje de Ridicat si Transportat Lugoj; pe langa liceu – curs de zi si seral – cu profil mecanic si electrotehnic, functiona scoala profesionala, pentru meserii: lacatus, electrician, mecanic si scoala de maistri. S-a reusit mentinerea unei clase cu profilul matematica-fizica, in care se concentrau cei mai buni elevi din Lugoj si din localitatile din jur.
Și in aceasta perioada, elevii liceului au obtinut rezultate foarte bune la examenele de bacalaureat si de admitere in invatamantul superior; an de an s-au obtinut premii la olimpiadele pe discipline de invatamant, la concursurile cultural-artistice si sportive.
In anul 1987, Liceul „Coriolan Brediceanu”a sarbatorit 150 de ani de la prima atestare documentara; la festivitati au participat sute de fosti elevi, incepand cu seria din anul 1937.
Dupa caderea regimului comunist, liceul a redevenit Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu”, cu sectiile reala si umana. Totodata, din 1990 functioneaza gimnaziul (clasele V-VIII) cu elevi selectati de la scolile din oras; s-a infiintat si o scoala postliceala cu profilul analist programator.
Pe baza rezultatelor deosebite obtinute in primul deceniu postcomunist, liceul a devenit Colegiul National „Coriolan Brediceanu”, iar in anul 2007 a primit titlul de „Școala Europeana”.